Fra bloggserien fra Webdagene

Vår moderne verden er full av informasjon som konkurrerer om oppmerksomheten vår. Hvor mye er nødvendig? Vi har vel alle vært teknosinte når den forbanna ruteren ikke funker eller når javaen på BankID bare ikke vil laste. Eller et søknadsskjema som er komplett uforståelig.

Amber Case fra forskningssenteret ESRI PDX i Portland snakket på Webdagene om “Calm technology”, eller rolig teknologi. Det er et nivå av teknologisk modenhet der en brukers hovedoppgave ikke er å behandle data, men å være menneske. Mennesker skal ikke kommunisere som maskiner, og maskiner skal heller ikke kommunisere som mennesker.

Inspirasjonen kommer fra forskerne John Seely og Mark Weiser som mente at “teknologi ikke burde kreve all vår oppmerksomhet, bare litt av den, og bare når nødvendig”. Kroneksempelet er en vannkoker, som sier fra når den er ferdig, men er stille resten av tiden. Når teknologien virker, kan vi ignorerer den mesteparten av tiden.

“Teknosint – en tilstand av irritasjon over at teknologi ikke fungerer som forventet”

Disse ideene bør være en ledesnor for vår utvikling av nytt nettsted. Vi skal ikke tvinge folk til å forstå et system vi har designet, men skape løsninger som snakker til folk. Når det fungerer, når vi løser brukeroppgavene, trenger ikke folk tenke for mye på nettstedet. “Don’t make me think” som UX-designerne elsker å si. Tjenestekjerner som løser flere oppgaver på ett sted, veiledet dialog og stjerneprinsippene våre for godt innhold gjør at våre brukere kan bruke mer tid på å være mennesker og mindre tid på å være teknosinte på dårlige løsninger.

Kategori:
Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

helsenorgebeta.net

Oslo kommunes utviklingsblogg

Government Digital Service

Oslo kommunes utviklingsblogg

iAllenkelhet

Oslo kommunes utviklingsblogg

NRKbeta

NRKs sandkasse for teknologi og nye medier

BetaTrondheim

Oslo kommunes utviklingsblogg

%d bloggere like this: