Eksempler på bruk av tjenestemalen på nettsidene til Oslo kommune

Å gi seg selv restriksjoner og rammer å skape innenfor, er en kjent teknikk i flere former for kreativ virksomhet. Restriksjoner fjerner noen av den uendeligheten av valg som er tilgjengelige for oss, og kan hindre paralysen som oppstår når vi overveldes av antall muligheter.

Et kjent eksempel er Ernest Hemingway som veddet med vennene sine om han kunne skrive en novelle på bare seks ord. Resultatet?

For sale: baby shoes, never worn

Ikke så gæli, den?

Vi vil nok som oftest trenge mer enn seks ord for å beskrive kommunens gjøren og laden. Og tekstene til nettsiden er ikke laget for å gå inn i litteraturhistorien. De skal være saklige, forståelige, funksjonelle – de skal hjelpe brukeren til å få gjort det han eller hun oppsøkte nettsidene for å gjøre.

I disse dager jobber vi med å utarbeide rammeverket for de ulike typer tekster som skal finnes på de nye nettsidene. Sykehjemmene skal for eksempel inn i institusjonsmalen. Kommunens tjenester skal inn i tjenestemalen.

En mal består kort fortalt av faste mellomtitler og et tekstfelt som skal fylles inn under.

Bra for brukeren

Vi mener at et slikt malverk kan være til hjelp for både brukerne av nettsiden og kommunens ansatte som skal publisere informasjon der. På nettsider med faste mellomtitler kan brukerne enkelt skumlese og manøvrere seg fram til informasjonen de er ute etter. Lurer de for eksempel på hva det koster å få skjenkebevilling for et lukket arrangement, kan de scrolle seg ned til mellomtittelen «Hva koster det?», og se at det de må ut med 290 kroner per arrangementsdag.

Bra for publisist

For kommunens drevne publisister, som har vært vant til stor frihet, kan overgangen til malverk kanskje føles noe tvungent til å begynne med. Før de, om de opplever det samme som oss, innser at det letter skrivearbeidet når man bare får vridd hjernen inn i et nytt spor.

Bra for alle

En annen viktig grunn til å utvikle maler er at vi sikrer at kommunens nettsider er universelt utformet. I stedet for å pålegge alle våre 1000 publisister å sette seg inn i WCAG lar vi publiseringsverktøyet ivareta denne jobben. Tittler og mellomtittler ligger riktig kodet – bra for søkemotor og leselist, bra for publisisten som kan stole på at alt er korrekt.

Bra på mobil

Oslo kommune har til nå vært en sinke på mobilvennlige sider. I arbeidet med rammeverket tenker vi nå “mobile first” hele veien. Faste, informative overskrifter letter arbeidet med å tilpasse innholdet til mobil. Når innholdet er kollapset – det vil si at bare mellomtitlene synes og at teksten under kommer til syne når man klikker på dem – er det viktig at brukeren får en forståelse av hvor de finner informasjonen uten å måtte lete. Vi klarer ikke å gi deg alle svarene i mellomtittelen, men vi skal lede deg til svarene du er ute etter.

Se gjerne nærmere på skatteattest og skjenkebevilling på testsidene våres: http://alfa.oslo.kommune.no

Anne Tiril Svensson, Anders Malm, Caroline Salberg, webredaktører Oslo kommune.

Kategori:
Nytt nettsted, Universell utforming

Bli med på praten! 2 kommentarer

  1. Håper dere bruker samme enkle og rett på sak fremstillingen også i tekstene på nettstedet. Dette var både forståelig og interessant. Kjempebra. Og lykke til med det videre arbeidet. Det er spennende å følge det dere holder på med.

    Liker

    Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

helsenorgebeta.net

Oslo kommunes utviklingsblogg

Government Digital Service

Oslo kommunes utviklingsblogg

iAllenkelhet

Oslo kommunes utviklingsblogg

NRKbeta

NRKs sandkasse for teknologi og nye medier

BetaTrondheim

Oslo kommunes utviklingsblogg

%d bloggere like this: