Illustrasjon: Bilde av nettside med forstørret tekst.

Konsekvensene av forskriften om universell utforming av IKT-løsninger har vært diskutert høylydt de siste ukene. For oss som jobber med de nye nettsidene til Oslo kommune er diskusjonen litt overraskende – det er en selvfølge at Oslo kommunes nettsider skal være tilgjenglige for alle. Lovverk eller ei. Det er vår plikt å sørge for at alle byens innbyggere kan benytte seg av kommunens tjenester.

Vi vet at vi ikke har lyktes med det frem til nå. Universell utforming er både enkelt og vanskelig. Enkelt fordi de aller fleste av de 35 kravene som stilles i WCAG 2.0 ikke er vanskelige å oppfylle. At vi har lik navigering på sidene våre, ikke erstatter tekst med bilder, at alle lenker ser like ut eller at viktig innhold ikke bare presenteres ved hjelp av video burde si seg selv. Tilgjengelig innhold fokuserer på de viktigste oppgavene nettsiden skal løse. Universell utforming er vanskelig fordi det krever kunnskap, bevissthet og ikke minst vilje til å gjøre det riktig.

I arbeidet med de nye nettsidene til Oslo kommune har vi mange hjelpemidler for å sikre at vi har kunnskapen og bevisstheten som kreves. Vi tester innholdet vårt på mennesker med ulike funksjonsnedsettelser, vi koder de nye sidene i tråd med kravene i forskriften og bruker verktøyene til DIFI flittig.

Brukertesting

Når vi har testet de første utkastene til innhold har vi oppdaget at det ikke er så store skiller mellom brukergruppene. Det vil si: Innhold som er tilgjengelig for mennesker med funksjonsnedsettelser er også tilgjengelig for såkalt funksjonsfriske. Det er altså slik at absolutt alle brukere opplever at nettsidene er lettere å bruke når de er utformet med tanke på kravene til universell utforming. Skikkelig vinn-vinn med andre ord. Hvordan vi har testet og hvilke resultater det ga oss kommer det flere bloggposter om.

Koding

Frem til nå har vi, i likhet med de fleste andre som bruker en WYSIWYG-løsning, ofte vært nødt til å gjøre bevisste og kompetente valg for at innholdet vårt skal være tilgjengelig for mennesker med funksjonsnedsettelser. Publiseringssløsningen vi skal bruke etter omleggingen vil, så langt det overhode er mulig, tvinge alle som publiserer til å følge regelverket. For eksempel vil det ikke lenger være mulig å legge inn bilder uten alt-tekst. På denne måten ungår vi at det er kunnskapene til den enkelte skribent som avgjør hvor tilgjengelig innholdet blir.

Kommunalt og traust ikke nødvendigvis så dumt

Ofte er det slik at desto fjongere et nettsted ser ut desto vanskeligere tilgjengelig er det for brukere som for eksempel har synsvansker eller problemer med koordinasjonen. Oslo kommunes nettsider har ofte blitt kritisert for å være kjedelige og kommunale. Men sett i et tilgjengelighetsperspektiv kan vi glede oss over fraværet av fengende flash-animasjon, morsomme videoer eller kreativ fargebruk. Når vi skal gi flest mulig en best mulig brukeropplevelse er det kvaliteten på innholdet vårt som er avgjørende og ikke hvor estetisk tiltalende det presenteres.

Leni Torvbråten er til vanlig webredaktør i Oslo kommune.

Kategori:
Nytt nettsted, Universell utforming

Bli med på praten! 3 kommentarer

 1. Generelt enig altså, men konklusjonen får det til å høres ut som om det er en slags motsetning mellom det estetiske og det tilgjengelige?

  Er ikke det estetiske uløselig knyttet til det funksjonelle? Kan du ha et hvast visuelt hierarki, riktige signal/kontrastfarger, optimal typografi, rektige marger og tilbringe nattevåk over grid-systemer uten å samtidig stå til knes i estetikk? Har følelse av at uenigheten mest er semantisk – men synes samtidig det er verdt å si, spesielt siden enkle og forståelige ting som oftest har en helt egen slags skjønnhet.

  Likt av 1 person

  Svar
 2. Fullstendig enig med deg Even – ingen motsetning mellom estetikk og tilgjengelighet!

  Tror jeg burde vært litt tydeligere. De siste avsnittene bærer nok preg av mange års tilbakemeldinger på at kommunens nettsider er så triste og kjedelige. Folk har etterspurt flash, farger og video – områder det er særs vanskelige å bevege seg utpå hvis du ikke har tunga rett i UU-munnen.

  Liker

  Svar
 3. […] Universelt utformet? Selvfølgelig! […]

  Liker

  Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

helsenorgebeta.net

Oslo kommunes utviklingsblogg

Government Digital Service

Oslo kommunes utviklingsblogg

iAllenkelhet

Oslo kommunes utviklingsblogg

NRKbeta

NRKs sandkasse for teknologi og nye medier

BetaTrondheim

Oslo kommunes utviklingsblogg

%d bloggere like this: