BIlde av skjerm med et utvalg av kommunens eksterne nettsider.

I jakten på våre perfekte nettsider for Oslo kommune hender det vi sender et lite sideblikk til det som allerede fins på dagens nettsider. Eksisterer det skjult gull her som kan tas med videre? Og er det viktige oppgaver for brukerne våre som vi står i fare for å glemme? Det er på jakt etter slikt gull en ofte finner mye moro.

Og hva er løsningen om en har informasjon som anses som livsnødvendig for publikum og spesielt om en trenger funksjoner som ikke eksisterer i dagens system? En oppretter et nytt nettsted med eksklusivt domenenavn selvfølgelig.

nettsider

Et lite utvalg av Oslo kommunes nettsider.

Mange nettsider for søkere til VGS

Av velkjente nettsteder kan en nevne Vilbli.no og Vigo.no, de fylkeskommunale samarbeidsprosjektene for å søke på videregående skoler hvor den ene ivaretar selve informasjonen mens for faktisk å søke må en gå inn på den andre. Hvorfor disse ikke kunne vært kombinert er noe uklart. Men det stopper ikke der. Om du er privatist kan du selvfølgelig ikke gå hit. Da må du inn på Privatistweb.no for å melde deg opp til eksamen.

Har vi en havn? Det må jo snarest på eget nettsted!

Men Oslo kommune har selvfølgelig også noen nettsider som er våre helt egne, men som likevel ligger langt utenfor resten av kommunens nettsider. Skal vi bygge en ny havn? Da må vi selvfølgelig ha informasjon på nett og har opprettet nettstedet Oslohavn.no for formålet.

oslohavn

Når Oslo kommune skal promotere havnen sin må det selvfølgelig et eget nettsted til. Med webkamera så hele verden kan følge med på aktiviteten.

Og skal du bestille rådgivningstime hos Oslo kommune sitt inntakskontor? Da må du jo forstå at det mest hensiktsmessige er å gå inn på Osloprivatist.bestille.no. Eller hva om du gjerne vil benytte deg av Oslo kommune sitt tilbud for leie av kurs og konferanselokaler? Det hadde jo vært tungvint om du skulle kunne gjøre det via Oslo kommune sine nettsider. Det enkleste er jo selvfølgelig å gå inn på den opplagte nettadressen Eftkurs.utdanningsetaten.no.

eft kompetanse


Så du informasjonen?

Sommerskolen Oslo er jo et populært tilbud og for sikkerhets skyld finner du informasjon om skolen både på våre nettsider og på Sommerskolens egne nettsider på Sommer.osloskolen.no. Men ingen av disse stedene kan du melde deg opp til kursene. Da har det mest hensiktsmessige vært å lede deg inn til siden Sommerskolenoslo.no. Her finner du for sikkerhet skyld også mye av informasjonen som står på de foregående sidene. Det kunne jo hende du hadde gått glipp av noe på veien.

sommerskolen

Med dagens løsninger kreves det to forskjellige nettsider for å sørge for at informasjon om Sommerskolen Oslo kommer ut og at publikum får meldt seg på.

Utdanningsetaten er langt fra de eneste som ser seg nødt til å spre informasjonen sin med dagens løsninger. Bymiljøetaten har sikret at informasjon om universell utforming av bybildet kommer godt frem gjennom nettsiden U-u.no og hvor ofte har du ikke kjent på behovet for å ta en titt innom Dynamiskgatebelysning.no, Sceneskift.no eller Ensjø3d.no?

dynamiskgatebelysning

De færreste vet hva dynamisk gatebelysning er. Men Oslo kommune har det og har opprettet et helt eget nettsted for å fortelle deg om det.

Velkommen til Oslo! Nå med flash!

Men hva så om du er immigrant eller flyktning og kommer til Oslo? Vi har selvfølgelig et tilbud også til deg. Men denne informasjonen inne på Oslo kommune sine sider ville jo vært en hårreisende tanke. Hvordan skal publikum finne den da? Nei vi oppretter siden Velkommenoslo.no for å sikre oss at informasjonen kommer helt frem. Siden har både flashanimasjon og informasjon både på engelsk og norsk. Da må jo publikum være sikret at informasjonen virkelig trenger inn.

velkommenoslo

Med flashanimasjoner sikres nyankomne til Oslo en best mulig velkomst.

Eksemplene her er mange. Deichmanske bibliotek har for lengst flyttet ut av resten av Oslo kommune og funksjonaliteten inne på sidene holdt ikke mål for Munchmuseet. Oslo byarkiv og Oslo museum så seg nødt til å flytte sitt store bildearkiv inn på Oslobilder.no for å presentere sitt utvalg. Senter for karriereveiledning syns tydeligvis ikke dagens løsninger var noe å skryte av og opprettet like greit Karea.no. Har jeg nevnt at Popsenteret også er en del av Oslo kommune?

Visste du at Oslo vil søke OL?

Her har jeg ikke engang begynt å grave meg ned i kampanjesider som Avrenkjærlighet.no, Dovett.no, Fettvett.no, Skolerusken.no, Agent110.no eller Grønnpose.no. For ikke å snakke om Ol22.no som OL i Oslo prosjektet tydelig anser som nødvendig nettside ved siden av sine egne kommunale sider. Det kan jo hende, på tross av iherdig innsats før valget i 2013, at noen ikke har fått med seg at Oslo ønsker å ha vinter OL. Da er beste løsningen å ha informasjonen ute på to nettsteder.

Kort oppsummert; Oslo kommune er godt spredd utover internett.

Dagens nettsider ble opprettet i 2001 og fikk et ansiktsløft i 2010. Men det er tydelig at for mange virksomheter har den teknologiske utviklingen bevegd seg lengre enn det dagens nettløsninger kan tilby. Det er da det er deilig med et prosjekt hvor vi sitter i fysisk samme rom som utviklere. Håpet er at vi kan legge til rette for løsninger som både ivaretar dagens behov og forhåpentligvis også noen av fremtidens. Så gjenstår det å se om noen av «utflytterne» vil komme inn i varmen når nettsidene begynner å ta form.

Kanskje vi til og med får en helhetlig løsning hvor til og med denne bloggen blir en naturlig del?

Og om noen lurer, nettsidene over er kun toppen av et enormt isfjell.

Ole M. Knudsen, webredaktør i Oslo kommune.

Kategori:
Nytt nettsted

Bli med på praten! 5 kommentarer

 1. Interessant post, og veldig bra at dere deler åpent fra prosessen.
  Er det virkelig en målsetning å få inn alle virksomhetene og kampanjene til Oslo kommune i en nettside?

  Jeg jobber på Deichman og vi sliter med å bare holde våre brukeroppgaver innenfor ett rammeverk. Vi bruker Drupal til nettside, WordPress til blogger (og noen kampanjer), et helt eget rammeverk til utlån av ebøker. I tillegg kommer det formidlingstjenester til barn, booking av arrangementer, utstillinger etc.

  Når man tenker på Oslo kommune totalt så er det relativt mange brukeroppgaver man skal legge til rette for. Og de aller fleste av de lar seg sannsynligvis ikke løse av et digitalt skjema, eller en booking-kalender…

  Hvilket supercms har dere i så fall tilgang til som skal kunne løse alt dette? 😉

  Liker

  Svar
 2. Interessant igjen frå oslobeta (som ironisk nok er endå ein nettstad utanfor oslo.kommune.no 🙂

  Problemet du tek opp her er relevant for svært mange, ikkje berre store kommunar og etatar. Det minner meg om Eivind Lund, den gangen i Vegvesenet, som ga nokre stikk til Netlife Research og deira «anoreksi-tilrådingar» for nettsider: Det viste seg at NR hadde opp til fleire uavhengige nettstader i tillegg til netliferesearch.no. Ikkje vanskeleg å vera slank viss du kan plassera «feittet» hjå andre!

  Så kva er løysinga? Ein superportal på toppen av mylderet av nettstader? Det er neppe vegen å gå. Kanskje må større nettstader tola å sleppa litt opp på stålkontollen over kjerne-nettstaden for å fanga opp behovet for større fleksibilitet. Alternativet er at det poppar opp nettstader over alt, og utan koordinering i det heile. Det er som med vatn: det vil alltid finna ein veg uansett kor mykje du prøver å stengja att.

  Liker

  Svar
 3. Takk for innspillene, Jonas og Svein! At ikke all informasjon hører hjemme på kommunens nettsider er vi alle enige i. Vi skal jo tross alt «slanke oss» en del dette året. Målet er klart; flere brukere skal finne frem på kommunens sider og oppleve sidene som enkle, tilgjengelige og trygge. Vi har ingen ambisjoner om å innlemme alle de nevnte virksomhetene eller kampanjesidene inn i det nye nettstedet. Det som ligger eksternt i dag er allerede definert utenfor omfanget av prosjektet.

  Når det er sagt ønsker vi velkommen en debatt om hva som bør ligge under «kommuneparaplyen» og hva som kan kommuniseres i øvrige kanaler.

  Blogg er et godt eksempel på en kanal som kan supplere nettsidene. Vi har opprettet Oslobeta, og Deichman har allerede to inspirasjonsblogger. Hvor mange andre blogger kommunen har, har jeg ikke oversikt over. Men om kommunen får 50 eller flere blogger, hvordan kan vi da best forvalte disse?

  Facebook er også en kanal der kommunen er aktiv. For 1 år siden hadde kommunens ulike virksomheter tilsammen over 50.000 følgere på Facebook. Internt i kommunen er det delte meninger om vi burde hatt en felles Facebook side eller ei. Vi sitter ikke på fasiten. I mellomtiden gjør vi oss noen erfaringer med http://www.facebook.com/Oslobeta. Som da er nok en Facebook profil fra Oslo kommune 🙂

  Liker

  Svar
 4. Er dere sikker på at dere vet om alle? Det er mye å ta av, gitt.http://www.rustelefonen.no/ og http://www.nyttigoslo.no/arbeid#.U5FfcPl_ugY og http://uteseksjonen.no/ er et par av «våre».

  Liker

  Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

helsenorgebeta.net

Oslo kommunes utviklingsblogg

Government Digital Service

Oslo kommunes utviklingsblogg

iAllenkelhet

Oslo kommunes utviklingsblogg

NRKbeta

NRKs sandkasse for teknologi og nye medier

BetaTrondheim

Oslo kommunes utviklingsblogg

%d bloggere like this: